Under vinterhalvåret ökar mängden förkylningar. Brist på solljus och mindre mängd D-vitamin är en bidragande faktor. Vår livsstil som bland annat ofta innebär för lite sömn är en annan. Summerat kan man säga att förkylningar i grunden beror på att det uppstått en obalans i kroppen som resulterat i energibrist. Då nedprioriteras immunförsvaret så att de viktigaste funktionerna i kroppen ändå får energi.
Diffus muskelvärk, stelhet och sämre prestationsförmåga kan många gånger orsakas av precis samma mekanismer. Återhämtningen slåss nämligen också om samma mängd energi och nedprioriteras på liknande sätt som immunförsvaret. Därför är den totala mängden träning och belastning inte det som avgör en prestationsutveckling, utan hur mycket belastning kroppen kan ta till sig. Ju mer du tränar, desto mer måste du kunna återhämta.
Fyra hörnstenar som minskar risken för förkylning
Med fokus på följande fyra hörnstenar minskar risken för onödiga förkylningar samtidigt som återhämtning och prestationsförmåga förbättras.
Kost och vätska
Egentligen är det enkelt. Vi behöver tillräckligt med energi (kolhydrater, fett & protein), näring (vitaminer & mineraler) och vätska. Men det finns inget annat område med så mycket tyckande och tänkande, med så många idéer och självutnämnda experter. Det beror bland annat på att mat kan ses ur så många perspektiv. Nedanstående bild är ett försök att rama in problematiken:
De fysiologiska kraven innefattar behoven för överlevnad, men även vad som krävs för prestationsutveckling, både i vardagen och i samband med idrott. Inom de fysiologiska kraven får vi även ta hänsyn till allergier av olika slag.
Till dessa krav kan man sedan addera olika ideologiska perspektiv, till exempel kulturella eller religiösa aspekter. Man kan också addera humanistiska perspektiv som exempelvis ekologiska och miljövänliga aspekter eller existentiella aspekter som djurens rätt etcetera.
Inom alla tre områdena finns det tyvärr dessutom en mängd olika kommersiella krafter som sprider massor av information i syfte att sälja produkter. Denna information kan ibland vara svår att särskilja från vetenskapliga fakta
Sömn och vila
För 20 år sedan sov ungdomar cirka 1,5 timmar längre per natt än idag och även vuxna personer sover allt mindre. Även om behovet av sömn kan variera, så lever de flesta människor med en konstant liten sömnbrist. Den behöver inte märkas i form av sämre kognitiv eller fysisk prestationsförmåga, men den påverkar såväl immunförsvar som återhämtning.
Mental avslappning och emotionell support
Våra kroppar är fysiologiskt fortfarande stenåldersvarelser och vi är designade för några enstaka adrenalinpåslag per dygn, till exempel i samband med jakt, strid eller flykt. Mellan varje påslag ska vi återhämta oss och släppa alla upparbetade känslor innan vi går vidare i vardagen. I dagens samhälle utsätts vi i regel för mångfalt gånger fler påslag och vi har sällan tid att kontemplera över dem efteråt. Utöver det bidrar vår egen bild av hur en produktiv och duktig person ska vara mycket till den mentala stressen. Vägen ur hamsterhjulet är först att hitta en självbild som är värd att sträva efter. Sedan måste vi träna på att ”släppa taget” för att inte bygga upp onödig stress. Slutligen bör vi försöka hitta en livsstil som innebär lägre antal adrenalinpåslag.
Aktiva strategier
Det är svårt att förändra saker man inte är medveten om. Därför bör man regelbundet titta på sig själv och sin situation för att bli medveten om vad man vill eller bör förändra. Ofta kan små förändringar som bedrivs kontinuerligt göra stor skillnad.
Men att ändra ett beteende är lättare sagt än gjort. Människan är ett vanedjur och behöver ofta någon form av hjälp för att få igång processen, upprätthålla motivationen eller utvärdera resultaten. Sådan coaching kan både vara informell, till exempel från en familjemedlem, och formell, av en utbildad coach.
Kontakt
Jonas Gustrin, jonas.gustrin@greaterperformance.se, 070-716 30 67.